Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 oktober, 2023 - 05:46Uppdaterad: onsdag, 4 oktober, 2023 - 07:11

Olika åsikter inom WWF om hur hälsan ska förbättras för strömmingen

Världsnaturfonden, WWF, i riket ger rött ljus för strömming från Östersjön och gult ljus för strömming från Bottniska viken i den nyligen uppdaterade Fiskeguiden.

Rekommendationen från WWF i riket innebär att strömming från Östersjön ska undvikas helt och att strömming från Bottniska viken ska användas sparsamt. WWF i Sverige ger däremot rött ljus för strömming både från Östersjön och Bottniska viken.     
   - Att åsikterna går isär beror på att svenska forskare anser att strömmingen i Bottniska viken har minskat till antal och vikt på grund av ett högt fisketryck, samtidigt som finska forskare anser att det beror på andra faktorer som matbrist, säger Inger Melander som är expert på fiske och marknad vid WWF i Sverige. Inger Melander ser det som problematiskt att forskarna har olika resultat, slutsatser, och hypoteser kring Strömmingens tillstånd i Bottniska viken. 

   -Det visar tydligt att det finns ett behov av bättre samarbete över gränserna och en bättre gemensam förståelse för vad som orsakar beståndsstatusen hos strömmingen, säger Inger Melander.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »