Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 augusti, 2023 - 06:11Uppdaterad: fredag, 25 augusti, 2023 - 10:39
  • Utbildningsminister Annika Hambrudd (C).

Allt fler barn på daghem även sommartid – utbildningsministern kommenterar

Lagen om barnomsorg kommer att följas upp. Det säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C) i en kommentar om Ålands radios rundringning till kommunerna.

Den visar att fler barn behöver dagvård också under sommaren och att många barn inte får ledigt alls under sommarmånaderna. 

I samband med att lagen, som ger subjektiv rätt till dagvård, antogs 2022 framfördes kritik och man hoppades på en barnkonsekvensbedömning, som aldrig gjordes. Annika Hambrudd säger att det dock står i lagen att man ska beakta barnens bästa. Hon anser att man behöver ha flera perspektiv kring frågan om behovet av barnomsorg. 

– Vi har många nyinflyttade familjer som kanske inte har far- eller morföräldrar som kan hjälpa till och då behöver de barnomsorg när de inte har semester, säger Annika Hambrudd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »