Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 augusti, 2023 - 14:20Uppdaterad: torsdag, 24 augusti, 2023 - 21:59

Ett åländskt medelhushåll består av 2,07 personer – var femte ålänning bor ensam

De åländska hushållen blir allt fler samtidigt som de blir allt mindre i storlek. Vid utgången av 2022 bodde var femte ålänning i ett ensamhushåll, det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub. 

Sedan 1970 har antalet hushåll på Åland nästintill dubblerats och i slutet av 2022 fanns nästan 14 400 stycken. På Åland är medelstorleken på ett hushåll 2,07 personer, vilket är högre än riksgenomsnittet på 1,93 personer men lägre än medelstorleken i Sverige som är 2,15 personer. På Åland har Lemland och Jomala de största medelhushållen, medan Sottunga, Mariehamn, Kökar och Kumlinge har de minsta. 

På Åland finns 3 300 barnfamiljer med hemmaboende barn under 18 år. Andelen barn som bor i familjer med en försörjare fortsätter öka, nu är var femte barnfamilj en familj som består av en vuxen med barn. Av dessa familjer är föräldern i tre fall av fyra en kvinna.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »