Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 6 augusti, 2023 - 19:10Uppdaterad: söndag, 6 augusti, 2023 - 19:12

UPPDATERAD: Lågtryck förväntas nå Åland under början av veckan – flera olika varningar utfärdade

Under början av veckan väntas ett ordentligt lågtryck över Åland och Meteorologiska Institutet, FMI, har utfärdat flera varningar.  Artikeln har uppdaterats på söndagen med bland annat aktuella varningar.

Vid Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, säger vakthavande meteorolog till Ålands Radio att det under måndagens eftermiddag och kväll är risk för åskskurar, men att det är svårt att bedöma.  

– Fram till måndag kväll är det väldigt osäkert om det kommer passera över Åland, eller om det hamnar i närområdena. Men risken finns i alla fall, säger de vid SMHI.  

Vakthavande meteorolog tillägger att det under söndagseftermiddagen var lite för tidigt att gå in på alltför mycket detaljer för hur tisdagen kan se ut, men indikationer finns på kulingvindar ute till havs och tillfälligt hårda eller mycket hårda vindbyar.  

FMI:s varningar på och kring Åland de närmsta dagarna ser ut som följande: 

Måndag:  

Varning för värmebölja från klockan 9 och på sjön är det varning för hård vind på samtliga havsområden kring Åland, alltså Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Södra Bottenhavet. 

Tisdag: 

Vindvarning för landområden på Åland mellan klockan 06 och 22, vindhastigheten kan i byarna uppgå till 20 meter per sekund.  

På sjön varnas det för hård vind alla havsområden kring Åland och det varnas för hård sjögång på Norra Östersjön, Ålands hav och Södra Bottenhavet.  

Onsdag:  

Vindvarning för alla havsområden kring Åland och varning för hård sjögång på Norra Östersjön, Ålands hav och Södra Bottenhavet. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »