Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 juli, 2023 - 13:16Uppdaterad: onsdag, 26 juli, 2023 - 14:38

Svenskt företag vill ha privat akutläkarbil på Åland 

Företaget Svensk Ambulanssjukvård har ansökt om att tillhandahålla privata hälso- och sjukvårdstjänster på Åland.

Det handlar om en så kallad “akutläkarbil” som, enligt företagets egen beskrivning av sin verksamhet, skulle åka ut på uppdrag av alarmcentralen eller sjukvårdsupplysningen där en akutläkare behövs. De bedriver sedan tidigare liknande verksamhet på Gran Canaria.  

– Generellt är privat hälso- och sjukvård möjligt att ha på Åland, men sen när det gäller prehospital verksamhet så är det ÅHS ansvar enligt lagstiftningen, säger Bengt Michelsson, avdelningschef vid social- och miljöavdelningen. 

ÅHS har idag ett samarbetsavtal med räddningsverket i Mariehamn, som sköter ambulansverksamheten. Därav finns det alltså möjlighet för ÅHS att upphandla en sådan här typ av verksamhet och på sätt låta andra verksamheter komma in på marknaden. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »