Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 juli, 2023 - 15:47Uppdaterad: torsdag, 13 juli, 2023 - 07:47
  • Camilla Gunell (S) och Veronica Törnroos (C)

Besvärligt för Åland när det blåser i Finlands regering – vad blir priset för framgångarna?

Det är besvärligt för Åland att Finlands regering inger så svagt förtroende - det säger Camilla Gunell (S) efter att flera sannfinländska ministrar hamnat i hetluften på grund av rasistiska utspel som nu nått dagsljus.

De senaste dagarna har både finländska och internationella medier uppmärksammat rasistiska skriverier som spårats till Sannfinländarnas partiledare, finansminister Riikka Purra. 

– Det finns många viktiga frågor för Åland som behöver hanteras under kommande mandatperiod men vad ska priset bli för de framgångarna? Undrar Camilla Gunell. Hur mycket rasism och antidemokratiska värderingar är vi tvungna att acceptera för att vara framgångsrika tillsammans med Finlands regering, det är en svår situation. 

Hon önskar också att riksdagsledamot Mats Löfström hade tagit tydligare avstånd, t.ex. vid omröstningen kring tidigare näringsminister Vilhelm Junnilas förtroende. 

Lantrådet Veronica Törnroos (C) är också besviken och förvånad - och säger att det är statsminister Petteri Orpos ansvar att nu få ordning på regeringen. Hon ser att Mats Löfströms manöverutrymme för att göra något åt rasismen är väldigt litet. 

Här kommenterar Ålands riksdagsledamot Mats Löfström de rasistiska skriverierna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »