Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 juli, 2023 - 13:26Uppdaterad: tisdag, 11 juli, 2023 - 15:09
  • Joakim Paasikivi, pressbild. Foto: Anders G Warne

Svensk överstelöjtnant kritisk till demilitariseringen

Det är inte bara finländska militärer som är skeptiska till Ålands demilitarisering, sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina.

Också överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, delar den kritiska synen.  

Ett avskaffande av demilitariseringen och framförallt ett Natointräde gör att den gemensamma försvarsplaneringen i vår region blir mer sammanhållen och då blir det naturligtvis mycket enklare om det inte finns områden med en särskild status, säger han. 

Det finländska utrikesministeriet har startat en juridisk utredning av Ålands demilitarisering som ska bli klar i augusti. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar att en upphävd demilitarisering skulle vara en rimlig konsekvens ifall det ryska konsulatet i Mariehamn stängs ner. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »