Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 juli, 2023 - 15:26Uppdaterad: lördag, 8 juli, 2023 - 16:23
  • Pär Larsén. Foto: Tomas Tornefjell

Intresset för solenergi är fortsatt stort på Åland

Intresset för solenergi är fortsatt stort på Åland. Jan-Erik Eriksson, som är vd för Solel Åland, säger att så gott som alla deras kunder väljer att installera sina solpaneler på taket, eftersom det inte kräver bygglov.

Pär Larsén i Önningeby, Jomala, har valt den mer ovanliga lösningen att placera sina solpaneler i träställningar som står på marken, för att få den optimala solvinkeln.  

- Anläggningen är placerad i söderläge och består av fyra stycken ställningar med fem paneler i varje. Den totala effekten är 7600 kilowatt och sedan starten i februari har den producerat 3800 kilowatt. Det säger Pär Larsén.  

Pär Larsén är nöjd med sin lösning och det råd han vill ge till de som väljer att montera sina solpaneler i ställningar på marken i stället för på taket är att vara noga med hållfastheten, eftersom en sådan konstruktion blir väldigt utsatt för väder och vind. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »