Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 juli, 2023 - 10:22Uppdaterad: onsdag, 5 juli, 2023 - 17:24
  • Fåglarna på bilden är inte de som nämns i texten.

Fågelinfluensa på Lågskär

Det har konstaterats att det funnits fågelinfluensa på Lågskär tidigare i sommar.

Det var den 15 juni som prover togs på två ejdrar som hittats döda på Lågskär. Resultaten visar att båda var positiva för influensa A-viruset av typen H5N1. Allmänheten uppmanas att iaktta försiktighet och inte vidröra döda fåglar över hela Åland.  

- Det är i dagsläget oklart om det finns fler döda fåglar på Lågskär. Vädret har inte tillåtit ilandstigning på flera dagar, säger veterinär Maria Borgström vid landskapsregeringen.  

Det dröjer ännu någon dag innan provsvar kommer om det är en högpatogen typ det rör sig om. Den högpatogena typen ger en betydligt högre dödlighet än den lågpatogena typen. Misstankar är starka om att det är den mer dödliga varianten som drabbat fåglarna eftersom smitta har förkommit i Ålands närområde en längre tid. Rapporter har kommit från grannländer och fasta Finland.  

Tack vare att Lågskär ligger avskilt så krävs i nuläget inga större saneringsåtgärder eller skyddsåtgärder. Men fallet påvisar att smittan finns i vår närmiljö och allmänheten uppmanas att iaktta försiktighet vid alla fynd av döda fåglar i naturen. Vidrör inte döda fåglar utan skyddsutrustning, allra minst handskar ska användas, detta gäller hela Åland och inte bara kring den aktuella fyndplatsen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »