Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 juli, 2023 - 16:07Uppdaterad: måndag, 3 juli, 2023 - 18:03
  • Skärmdump från Lantmäteriverkets karttjänst.

Här är det förbjudet att använda blyhagel

Nu har Lantmäteriverket släppt en karttjänst där man kan kontrollera var det är förbjudet att använda blyhagel. 

Som Ålands Radio tidigare rapporterat om blev det i februari i år förbjudet att använda blyhagel vid våtmarker och deras skyddszoner.  

“Förbudet gäller utöver att skjuta blyhagel även att ha dem med sig, om det inte kan påvisas att de används utanför skyddszonen.”, skriver Säkerhets- och kemikalieverket i ett pressmeddelande.  

Skyddszonerna har märkts ut på en karttjänst som stöd för jägare, sportskyttar och myndigheter i tillämpningen av förbudet. Tukes poängterar dock att alla relevanta livsmiljöer för sjöfåglar inte täcks av de markerade skyddszonerna.  

“För att syftet med begränsningen ska förverkligas ska skyttarna iaktta noggrannhet och försiktighet i områden som kan utgöra våtmarker som lämpar sig som livsmiljöer för sjöfåglar”, skriver Tukes. Myndigheten rekommenderar därför att man inte ska använda blyhagel ifall man är osäker på om man befinner sig i ett våtmarksområde.  

Här hittar du Lantmäteriverkets karttjänst.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »