Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 juli, 2023 - 15:27
  • Christian Wikström. Arkivbild: ÅRTV.

Wikström om undantag i utsläppshandeln: "Positivt för Åland"

Allt pekar på att Finland kommer att tillämpa ö-undantaget för transport till och från Åland och ett utkast till ny lag om utsläppshandeln har skickats på remiss.

Undantaget skulle ge sjöfartsnäringen mer tid att hitta lösningar för fossilfria transporter vilket i sin tur skulle reducera kostnaderna.  

- Utsläppsrätterna kommer att betyda en kombination av mindre trafik, färre fartyg och högre priser, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob). 

Om undantaget inte tillämpas, kommer priset på frakten av de varor som konsumeras bli dyrare och således även priserna i den övriga handeln på Åland. 

Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström menar att det här är positivt. Löfström är medlem i riksdagens kommunikationsutskott som handhar sjöfartsfrågor. Han skriver i ett pressmeddelande att ö-undantaget inte innebär att man ska skruva ner ambitionerna gällande att minska utsläppen från sjöfarten, utan tvärtom.

- Ö-undantaget handlar om ö-samhällens överlevnad, medan vi gör den gröna omställningen, och därför är det motiverat att ta det i bruk som nu ska göras, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »