Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 juni, 2023 - 13:28Uppdaterad: torsdag, 29 juni, 2023 - 17:28
  • De flesta lagtingspartier ställer sig positiva till planerna på havsbaserad vindkraft på Åland. Arkivbild.
  • De flesta lagtingspartier ställer sig positiva till planerna på havsbaserad vindkraft på Åland. Foto: Felicia Bredenberg.

Sex partier undertecknar samförståndsavtal om storskalig vindkraft – Ob och ÅLD står utanför  

Centern, Liberalerna, Moderaterna, Socialdemokraterna, Hållbart initiativ och Ålands framtid har i dag undertecknat ett samförståndsavtal för att stöda arbetet med att etablera storskalig havsbaserad vindkraft.

Obunden samling och Åländsk demokrati har avböjt till att medverka i samarbetet. 

Partierna ställer sig positiva till planerna på havsbaserad vindkraft på Åland samtidigt som de ser goda förutsättningar även för storskaliga solparker. De vill att etableringen ska ha maximal nytta för Åland samtidigt som de förbinder sig att säkerställa att miljöpåverkan blir så liten som möjligt.  

Robert Mansén (C) beskriver det gemensamma samförståndsavtalet som ”oerhört betydelsefullt”. 

– Det är en viktig signal för intressenter och investerare. Det ger en långsiktighet, och det är nödvändigt för att man ska få den här typen av stora satsningar till stånd, säger han. 

Liberalernas partiordförande Katrin Sjögren säger att fröet till avtalet uppstod i vintras då landskapsregeringen och lagtinget hade en gemensam överläggning. 

– Vi vill inte att Åland ska försitta den här chansen som havsbaserad vindkraft kan innebära för oss alla. För den gröna omställningen, för inkomster, för säkerhetspolitiken och för konkurrenskraften, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »