Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 juni, 2023 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 29 juni, 2023 - 22:00
  • Pia Hollsten-Friman och Jeanette Pajunen. Foto: Emma Engqvist.

ÅHS sjukvårdsupplysning öppnar på måndag 

På måndag den 3 juli öppnar Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) sin nya telefonlinje för sjukvårdsupplysning. Numret är 535117 och linjen är öppen alla dagar mellan 08-20. 

- Man kan ringa om man känner att man mår dåligt eller är orolig för något men att det inte är så akut att man måste ringa 112, säger vårdchef Pia Hollsten-Friman

I praktiken är det sedan en sjukskötare som svarar på samtalet och antingen hänvisas man vidare till rätt instans eller så kan man få olika råd på hur man kan ta hand om besvären själv. Syftet med telefonlinjen är att kunna ge en bättre vård och öka säkerheten för patienterna, så att råden man får är så bra som möjligt. 

- Det är en koncentrerad tjänst där man får råd och vägledning för att inte behöva ringa in till akuten eller köa till hälsocentralen för den typen av ärenden, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »