Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 juni, 2023 - 06:01Uppdaterad: torsdag, 29 juni, 2023 - 09:08
  • HD anser att den nuvarande skrivningen om vilka uppgifter Ams ska få en behörighetsöverskridning. Arkivbild.

HD anser att del av studiestödslagen strider mot grundlagen

Högsta domstolen (HD) anser att en del av studiestödslagen strider mot grundlagen. 

Därför förordar de att den delen förfaller medan resten av lagen kan träda kraft. Den nya studiestödslagen, som bland annat innebär höjda inkomstgränser och ändrade bestämmelser om vuxenstudiestöd, ska enligt planerna träda i kraft 1 augusti i år.

Men HD anser att en punkt i den 39:onde paragrafen bör förfalla. Paragrafen stipulerar vilka uppgifter Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten (Ams) har rätt att få och enligt den sjätte punkten ska myndigheten från andra myndigheter få de uppgifter som är ”nödvändiga för att verkställa och utveckla studiestödsuppgifter”. Det här anser HD är för vagt och ospecificerat samt att bestämmelsen är ”problematisk” med tanke på grundlagens skydd av privatliv och personuppgifter. Så även om studiestöd i sig är åländsk behörighet så anser HD att lagen här utgör en behörighetsöverskridning, varför den ska förfalla. HD ser inga hinder för att lagens övriga delar kan träda i kraft.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »