Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 juni, 2023 - 15:21Uppdaterad: torsdag, 22 juni, 2023 - 16:05
  • Talman Bert Häggblom och vicetalman Katrin Sjögren. I presidiet ingår också vicetalman Roger Nordlund. Arkivbild.

Talmännen anhåller om att presidenten inte stadfäster beslut om covid-pengar

Presidiet vid lagtinget har skickat en anhållan till president Sauli Niinistö där de ber om att presidenten inte ska stadfästa Ålandsdelegationens beslut att inte bevilja Åland tillskott för pandemin 2021. 

Det var förra veckan som Ålandsdelegationen avslog det extra tillskottet på sex miljoner euro med motiveringen att de två rekvisit som krävs för ett så kallat “tillskott under exceptionella förhållanden” inte är uppfyllda. Dessa två rekvisit är att det för det första ska ha skett väsentliga rubbningar i samhällsekonomin och för det andra att dessa rubbningar särskilt ska ha drabbat landskapet.   

I anhållan till presidenten motiverar talmännen varför de anser att det varit exceptionella förhållanden. De vill att Sauli Niinistö lämnar ärendet utan stadfästelse så att Ålandsdelegationen får behandla ärendet på nytt. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »