Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 juni, 2023 - 07:57Uppdaterad: torsdag, 22 juni, 2023 - 10:59

Hållbarhetstänk i nya näringslivsrekommendationer  

Näringslivsrekommendationerna råder oss nu att äta bland annat mindre kött på grund av klimatavtrycket.

Hållbarhet är en viktig aspekt i de nya nordiska näringsrekommendationerna, det menar Sebastian Hielm, som är livsmedelssäkerhetschef på jord- och skogsbruksministeriet och vice ordförande för statens näringsdelegation. Han förklarar att viss mat lätt kan konstateras vara dålig för miljön och dålig för människan, men det finns svårare fall. 

- Mjölk och till och med kött i viss mån är inte direkt onyttiga matgrupper men samtidigt vet man att de har ett ganska starkt klimatavtryck, så därför råder man att inte äta så mycket av just dem, säger Sebastian Hielm.  

Förutom mindre kött rekommenderas vi äta mera baljväxter, fullkorn och fisk, samt mindre processat kött. Dessutom råds man att äta 500-800 gram frukt och grönsaker per dag. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »