Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 juni, 2023 - 16:54Uppdaterad: tisdag, 20 juni, 2023 - 18:06
  • Reseda vill att KST granskar hur mycket de betalar för de vårdplatser som köps utanför Åland. Genrebild.

Reseda vill ha ett boende för personer med psykisk ohälsa 

Henrik Lagerberg som är styrelseordförande för Ålands Intresseförening för psykisk hälsa, Reseda, säger att Åland har behov av ett boende för klienter med psykisk ohälsa, som är bemannat dygnet runt.

Ålands Radio rapporterade igår att Kommunernas socialtjänst, KST, inte har något boende för personer med psykisk ohälsa som inte klarar av att bo självständigt, trots omfattande insatser från t ex psykiatrin. Lagerberg anser att ett första steg mot att förverkliga ett boende för personer med psykisk ohälsa skulle vara att se hur mycket KST betalar för de vårdplatser som köps utanför Åland. Henrik Lagerbergs åsikt är att det måste göras en ordentlig satsning om man går in för att bygga ett sådant boende. I Sverige är det oftast frågan om privata så kallade LLS-boenden där fem klienter bor i egna lägenheter, med stöd av personal som finns på plats dygnet runt. 
- Det krävs en välutbildad personal som klarar av den typen av klienter och det får inte bli något sparboende som i princip blir en förvaringsplats, säger Henrik Lagerberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »