Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 juni, 2023 - 06:02Uppdaterad: tisdag, 20 juni, 2023 - 07:49

Fick ingen ersättning för fornlämning som hindrar byggande

En man hade i Ålands tingsrätt yrkat att landskapet skulle betala honom 90 000 euro eftersom han inte får rubba en fornlämning på sin fastighet. 

Mannen äger en fastighet i Eckerö där det finns en fast fornlämning. Han har anhållit hos landskapet om att fornlämningen ska flyttas eftersom det är på den platsen det vore bäst att bygga en fritidsfastighet. Landskapet avslog anhållan och då ville mannen ha ersättning för den olägenhet som fornlämningen förorsakar honom och hans fastighet. 

Landskapet ansåg under förhandlingarna i tingsrätten att yrkandet skulle förkastas och på den linjen går rätten. I domslutet står det att tingsrätten inte anser det bevisat att den fasta fornlämningen skulle orsaka mannen olägenhet som inte är ringa och förkastar därmed käromålet. I och med att käromålet förkastades får mannen stå för sina egna rättegångskostnader.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »