Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 juni, 2023 - 17:36Uppdaterad: fredag, 16 juni, 2023 - 18:01
  • Mats Löfström har varit med i regeringsförhandlingarna. Pressbild.

Löfström: "Inget i regeringsprogrammet är specifikt problematiskt för Åland"

Åland har fått tydliga skrivningar i regeringsprogrammet som presenterades under fredagseftermiddagen. Jag är mycket nöjd, säger riksdagsledamot Mats Löfström som deltagit i förhandlingarna. 

I regeringsprogrammet finns bland annat skrivningar om att arbetet med självstyrelsen ska utvecklas och att arbetet med självstyrelselagen ska fortsätta. Det finns även skrivningar om att landskapsregeringen alltid ska höras i frågor som påverkar Åland.  

Dessutom ska skattegränsens konsekvenser utredas och Veikkaus monopol slopas och ersättas av ett licenssystem. 

- Det finns en skrivning om att licensmodellens konsekvenser för Åland och finansiering för självstyrelsen säkerställs i samarbete med landskapsregeringen, säger Mats Löfström. 

Vad gäller de för Åland så viktiga sjöfartsstöden görs inga nedskärningar, vilket också gläder Löfström. Däremot konstaterar han att förhandlingarna varit tuffa och att också Sannfinländarnas fingeravtryck syns i programmet, i synnerhet i fråga om invandringspolitiken.

Den nya regeringen ska ha 19 ministrar fördelat på Samlingspartiet som får 8 ministerposter, Sannfinländarna 7, Svenska folkpartiet 2,5 och Kristdemokraterna 1,5. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »