Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 juni, 2023 - 14:37Uppdaterad: torsdag, 15 juni, 2023 - 15:47

Taxichaufför åtalad för grovt äventyrande av trafiksäkerheten

En taxichaufför stod i onsdags åtalad på tre punkter i Ålands tingsrätt.

I juli 2020 ska mannen ha kört ett sällskap på fyra personer i Mariehamn varav en av personerna var rullstolsburen. Enligt stämningsansökan har mannen inte spänt fast rullstolen vilket gjort att rullstolen rörde sig under färden så att den rullstolsburne slagit huvudet med bland annat en whiplashskada och bulor i huvudet som följd. 
Enligt vittnena i taxin försökte de få föraren att stanna men han fortsatte körningen. 
Taxichauffören säger sig inte minnas någon sådan händelse som nämns i åtalet och kan därför inte ta ställning till brottsmisstankarna. Han anförde dock att det är chaufförens ansvar att spänna fast rullstolen. 
I det fallet är åtalspunkterna grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt utsättande alternativt framkallande av fara eller vållande av personskador. 
Mannen åtalas även för äventyrande av trafiksäkerheten efter att ha kört av Lemlandsvägen i Jomala i juni förra året. Mannen ska, enligt åtalet, sträckt sig ned efter en telefon som låg på golvet på passagerarsidan och i samband med det tappat kontrollen över fordonet. Färden slutade i diket och i en sådan hastighet att båda krockkuddarna utlöstes. Mannen medger äventyrande av trafiksäkerheten. 
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »