Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 april, 2023 - 11:25Uppdaterad: torsdag, 27 april, 2023 - 11:25
  • Sanna Moliis och Henrika Björkell-Virta berättade om arbetet med uppdatering av sjökort. Foto: Peter Grönholm.

Omfattande arbete bakom reform som tar fram nya sjökort

Under nästa år kommer nya sjökort att tas i bruk för åländska vatten. Det är Trafik- och kommunikationsverket, Traficom, som just nu arbetar med en större farleds- och sjökortsreform runt om i landet. 

- Arbetet har redan pågått under en längre tid och vi började uppe i Bottenviken, där finns redan de nya sjökorten publicerade.  Just nu befinner vi oss i Vasa-trakten och arbetar oss söderut, säger överinspektör Henrika Björkell-Virta

Bakgrunden till uppdateringen av sjökorten är att Meteorologiska institutet under hösten började meddela om havsvattenstånden även i N2000-systemet. 
- Det är ett nytt höjdsystem som kommer att tas i bruk på den nya sjökorten. Vi gör det också för att alla Östersjöländer kommer att gå över till samma referensnivå vilket innebär att nollpunkten kommer att ändras på djupangivelserna, säger Henrika Björkell-Virta. 
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »