Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 april, 2023 - 15:15

Sällsynt virussjukdom hos hund upptäckt i Finland

Den sällsynta virussjukdomen infektiös hepatit hos hund, HCC, har konstaterats i Finland. Ett fall har konstaterats och det handlar om en fem månader ung hund som var ovaccinerad.

Smittan har skett i Finland då hunden inte har varit utomlands. Hunden hade typiska symptom för sjukdomen och har blivit avlivad. 

Spridningen av HCC sker via alla kroppsvätskor och sprids i naturen via avföring och urin där de kan överleva en längre tid, speciellt i svala temperaturer. Sjukdomen är ovanlig hos inhemska hundar tack vare en hög grad av vaccinerade hundar. 
- Vi har hög vaccineringsgrad hos våra hundar som tur är och de här fallen påminner oss om hur viktigt det är. De vanliga vaccinen man ger hundar innehåller ett gott skydd mot infektiös hepatit, säger veterinär Laura Ölander vid Ålands landskapsregering i ett pressmeddelande. 

Även rävar kan smittas och sprida smittan där en drabbad individ kan få allt från milda och ospecifika symtom till ett hastigt sjukdomsförlopp där hunden kan avlida inom några timmar.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »