Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 april, 2023 - 15:06Uppdaterad: onsdag, 19 april, 2023 - 17:42

Förbättrat resultat men missat mål för Fastighetsverket ifjol

Fastighetsverkets resultat för 2022 landade på 5,83 miljoner euro. 2021 var resultatet 4,9 miljoner euro. Också omsättningen, som främst består av internhyror, ökade något.  

– Målsättningen var 6 miljoner euro men givet att elpriserna trots alla besparingsåtgärder steg med 800 000 euro får vi vara nöjda med resultatet, säger Fastighetsverkets vd Stefan Rumander i ett pressmeddelande. 

Fastighetsverket redovisar också ett förbättrat effektivitetsnyckeltal när det kommer till personalkostnad i förhållande till förvaltad fastighetsyta som sjönk med 2 procent. 

Fastighetsverkets största utmaning framåt är att arbeta med Ålands hälso- och sjukvårds fastigheter. Merparten av sjukhusets byggnader härstammar från 50-, 60- och 70-talen, vilket betyder att de är gamla och inte alltid är optimala för dagens sjukhusvård. En styrgrupp har tillsatts för arbetet med representanter från ÅHS och Fastighetsverket.  

– De närmaste åren behöver vi totalrenovera flera av husen och det är synnerligen kostsamt och vi behöver också bekosta tillfälliga lokaler för de avdelningarna. Vi behöver vara väldigt säkra på att en byggnad vi totalrenoverar långsiktigt också är effektiv för ÅHS att bedriva sjukvård i. Jag ser fram emot att vi kommer att både renovera vissa kombinerat med att bygga nya effektiva vårdbyggnader och riva vissa av de äldre under kommande tio år, säger Stefan Rumander. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »