Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 april, 2023 - 12:30Uppdaterad: torsdag, 13 april, 2023 - 16:02
  • Minna Hellström är förbundsdirektör på Ålands kommunförbund.

Kommuner vill reformera fastighetsskatten – vill ha möjlighet att beskatta stugor högre

Ålands kommunförbund vill att kommunerna ska ges möjlighet att ta ut högre fastighetsskatter. 

Förbundet har skickat en skrivelse till landskapsregeringen där de argumenterar för att den åländska lagstiftningen ska ändras så att den går hand i hand med rikets.

Förbundsdirektör Minna Hellström säger att lagstiftningen i stort ser liknande ut men att de har funnit två vitala skillnader som får relativt stora ekonomiska konsekvenser för kommunerna. I riket får kommunerna ta ut högre fastighetsskatt på fritidsbostäder och det finns skillnader i hur man beskattar vissa anläggningar, så som vindkraftverk. Gällande fritidsbostäder får kommunerna i riket ta ut 2,0 procent i fastighetsskatt medan det på Åland finns en maxgräns på 0,90 procent.  

Kommunförbundet har utrett skillnaderna i fastighetsbeskattningen efter att Eckerö kommun senaste höst initierade frågan. De har ännu inte fått något svar av landskapsregeringen.

Uppdatering 15.50: Hellström tillägger att kommunerna inte per automatik höjer skatterna bara för att möjligheten finns.

– Fastighetskatten är ett verktyg kommunerna har. Syftet är inte att komma med pekpinnar utan det är kommunernas fullmäktigen som slutligen beslutar om skatten. Vi vill att det ska vara samma spelregler som i riket, säger Minna Hellström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »