Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 april, 2023 - 14:34Uppdaterad: måndag, 3 april, 2023 - 16:24

”Exceptionellt ansträngd situation” på Ålands åklagardistrikt – åtalsprövningar fördröjs

Ledande landskapsåklagare Roger Eriksson är just nu den enda ordinarie åklagaren vid Ålands åklagardistrikt. Dessutom har distriktets enda sekreterare sagt upp sig.  

– Just nu har vi faktiskt en exceptionellt ansträngd situation. Vi har mycket arbete och av ordinarie personal är det bara jag som är kvar. De andra har slutat eller är på pappaledighet, säger Roger Eriksson. 

Normalt arbetar tre åklagare vid distriktet och på grund av underbemanningen drar åtalsprövningarna ut på tiden, något som riskerar att de iblandade kommer i kläm. 

– Så är det säkert. Våra åtalsprövningar blir ganska mycket fördröjda, men tyvärr inte kan vi inte göra så mycket åt det. Jag har en ambition om att vi ska göra ett gediget och bra arbete. När vi lämnar in stämningsansökan så ska den vara väl förberedd, säger Roger Eriksson. 

Han tror och hoppas att situationen snart ska förbättras eftersom man har rekryterat två åklagare som ska sättas in i arbetet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »