Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 april, 2023 - 06:11Uppdaterad: måndag, 3 april, 2023 - 07:50
  • Samlingspartiet blir största parti i riksdagen under nästa mandatperiod.

Samlingspartiet störst i riket - Ålandsministern ur riksdagen

Samlingspartiet blev det största partiet i riksdagsvalet med 20,8 procent av rösterna. Men det var jämnt i toppen där Sannfinländarna fick 20,1 procent av rösterna och SDP 19,9 procent. 
– Det blev en stor seger. Vårt politiska mål var att få politiken i skick. Det här budskapet har gått igenom. Stödet finns och finländarna tror på Samlingspartiet, sa Samlingspartiets partiledare Petteri Orpo under valkvällen. 

Thomas Karv, statsvetare, säger till Svenska Yle att det jämna resultatet visar att folket inte är enat och att Finland är ett splittrat land. 

 
Petteri Orpo får nu i uppdrag att bilda regering. 
– Sannfinländarna är Samlingspartiets första alternativ, men Samlingspartiet kommer också överens om mycket med SDP så SDP kan vara ett seriöst alternativ. I de frågor där Samlingspartiet och Sannfinländarna är oense, invandring, EU och klimat, är Samlingspartiet och SDP överens. Men det finns gigantiska skillnader i deras ekonomiska politik, säger Thomas Karv som tillägger att regeringsbildandet kan ta allt från veckor upp till månader. 
 
Thomas Blomqvist (SFP) som varit Ålandsminister sedan juli förra året fick inte förnyat förtroende i riksdagen.  

Valdeltagandet i hela landet landade på 71,9 procent, vilket var något lägre än riksdagsvalet 2019. 
Helsingfors hade det högsta deltagandet med 77,5 procent medan Åland hade det lägsta valdeltagandet med strax under 60 procent. 
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »