Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 januari, 2023 - 05:59Uppdaterad: onsdag, 18 januari, 2023 - 12:54

Efter ÅD:s utlåtande: LR diskuterar elvinstskatten i dag

Det är ännu oklart hur landskapsregeringen går vidare med frågan om vinstskatter inom elbranschen.

Det är en EU-förordning som kräver att medlemsländerna vidtar åtgärder och beskattar energibolag som gör stora vinster under den energikris som råder, men det råder meningsskiljaktigheter kring vem det är som ska lagstifta om vinstskatterna på Åland: riket eller landskapet.

Landskapsregeringen anser att det är frågan om en näringsskatt som således faller inom den åländska behörigheten, medan Finansministeriet gör en annan bedömning. Ålandsdelegationen har tagit ställning i frågan och anser att det snarare är rikets behörighet. Finansminister Roger Höglund (C) säger att inledande diskussioner om utlåtandet ägde rum på tisdagen men att landskapsregeringen fortsätter att diskutera frågan i dag onsdag. Han tror sig veta att landskapsregeringen inte ändrar åsikt i behörighetsfrågan, men hur man agerar är ännu inte bestämt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »