Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 december, 2022 - 14:34Uppdaterad: torsdag, 8 december, 2022 - 18:41

Halv miljon minus i Lumparlands budget

Lumparlands budget för nästa år har ett underskott på drygt 550.000 euro.

Budgeten antogs enhälligt av kommunfullmäktige på onsdagen. Kommundirektör Mattias Jansryd säger att kommunen allt sedan övergången till Kommunernas socialtjänst, KST, har ett strukturellt underskott, men att underskottet nu är större än vanligt. Det beror till stor del på ökade elkostnader, inflationen och ökade kostnader för äldreomsorgen.

- Det som förut var kostnadstoppar är permanent nu med KST. Det finns inte pengar för allt som tillkommer i extra kostnader i någon annan verksamhet, säger Mattias Jansryd.

Kommunen har tidigare lyckats hålla likviditeten på en stabil nivå, men så tycks inte bli fallet framåt.

- Som det ser ut nu kommer vi att behöva ansöka om likviditetsstöd av landskapet, låna till driftskostnaderna eller ställa in betalningar till externa parter. Vi ser ingen ljusning i nuläget, säger Mattias Jansryd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »