Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 oktober, 2022 - 06:17Uppdaterad: torsdag, 27 oktober, 2022 - 08:14
  • 3.100 elever går i grundskolan. Genrebild: Ida Jansson

Fortsatt ökning av hemundervisade barn

Antalet barn som får hemundervisning fortsätter att öka, det visar färsk statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub.

Nu hemundervisas 110 barn, för tio år sedan, 2012, hemundervisades endast åtta barn. För ett år sedan hemundervisades nästan 100 barn.

3.100 elever går i de åländska grundskolorna. Det är den högsta uppmätta siffran sedan mätningarna påbörjades 1975.

Elevantalet har ökat sedan 2016 men årets ökning förklaras i huvudsak av att antalet elever med ukrainska och ryska som modersmål har stigit kraftigt. För ett år sedan hade endast fem elever ukrainska som modersmål, nu är siffran 53. Elever med ryska som modersmål har ökat från 26 till 42.

Av de drygt 3.100 grundskoleeleverna får ungefär en fjärdedel någon form av stöd för lärande och skolgång. Fler pojkar än flickor får stöd.

Intresset bland grundskoleeleverna att läsa språk har minskat, främst intresset att läsa finska. Bland högstadieeleverna är finska fortfarande det språk som flest läser, men nu är det knappt hälften som väljer att läsa finska som frivilligt språk.

”Sedan 2012 har andelen som läser finska aldrig varit under 55 procent”, skriver Åsub.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »