Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 14:19Uppdaterad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 14:20
  • Intensivkonsumtionen av alkohol har minskat. Genrebild.

Fler flickor än pojkar dricker alkohol

Den senaste undersökningen om ANDTS-vanor bland unga på Åland visar att intensivkonsumtionen av alkohol minskat något medan användandet av narkotika ligger på ungefär samma nivå som 2021.

Totalt 15 procent av eleverna i årskurs sju har druckit alkohol medan motsvarande andel är 69 procent i årskurs två i gymnasiet. Intensivkonsumtion av alkohol, vilket motsvarar 2,5 deciliter starksprit vid samma tillfälle, bland studerande i årskurserna ett och två har minskat sedan 2021. En markant större andel av flickorna jämfört med pojkarna uppger att de har druckit alkohol.

En procent av eleverna i årskurs sju har använt narkotika jämfört med elva procent i årskurs två i gymnasiet. Resultatet är relativt oförändrat sedan 2021. Ungefär lika stor andel uppger att de blandat läkemedel och alkohol i berusningssyfte.

Det är vanligare bland unga att använda e-cigaretter än tobak och snus. Andelen svarande som någon gång har rökt e-cigaretter är nio procent i årskurs sju och 43 procent i årskurs två. Redan i årskurs nio har var fjärde elev testat e-cigaretter. Medan tobaksrökningen och snusandet har minskat har användningen av e-cigaretter ökat bland unga sedan 2021.

Åsub har gjort undersökningen tillsammans med Folkhälsan på Åland. 1.311 unga i årskurserna sju till nio och årskurs ett och två i gymnasiet har svarat på enkäten.

ANDTS står för alkohol, narkotika, doping, tobak och spelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »