Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 september, 2022 - 06:15Uppdaterad: torsdag, 15 september, 2022 - 08:04

ÅHS vill hjälpa suicida genom app

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har påbörjat ett arbete med säkerhetsplaner för suicida.

Inom psykiatrin har man börjat använda appen “Min livlina” som ger hjälp för att förebygga självmordskriser. Appen är utvecklad för patienter som har kontakt med psykiatrin och ÅHS ska använda den med patienter som löper en ökad risk att ta sitt eget liv.
Klinikchefen på ÅHS psykiatriska avdelning, Sirpa Mankinen, säger att ÅHS på senare tid lagt mer fokus på suicid riskbedömning, säkerhetsplanering och suicid prevention.

- I samband med det utbildade vi personalen i våras och då kom vi fram till att vi ska ha ett verktyg också, säger hon.

I appen kan patienten tillsammans med vården göra en egen säkerhetsplan för akuta krissituationer där man känner att suicidaliteten ökar.

- Man ska ha en konkret plan för vad man ska göra, allt börjar från att man ska känna sina egna varningstecken, säger Sirpa Mankinen.

Tidigare har ÅHS inte haft ett lika tydligt arbetssätt när det gäller patienter med ökad suicidrisk.
- Alla har haft lite olika men det är jätteviktigt att vi har evidensbaserade metoder som alla i personalen känner till och kan, säger Sirpa Mankinen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »