Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 augusti, 2022 - 19:00Uppdaterad: fredag, 19 augusti, 2022 - 18:21

Brist på lokalt odlad potatis för Chipsen

Hettan och bristen på regn hotar potatisodlingen och därmed tillverkningen av chips i Orklas fabrik i Haraldsby.

I morgon, fredag, kommer Naturresursinstitutet Lukes skördeprognos och potatisskörden väntas bli rekorddålig.

- Det har varit för lite regn och för mycket värme för att potatisen ska trivas. Vi ser redan nu att vi kommer få mindre skördar än vad vi hoppades på, säger fabrikschef Christer Söderström.

Han förklarar att de odlare som haft tillgång till mycket bevattning får bra skördar och de som inte har haft det har lidit av torkan. Om potatisskörden från de egna leverantörerna inte räcker till måste man ta in potatis från andra leverantörer, främst från Finland och Sverige.

-Potatis får vi tag på, men man vet inte till vilket pris och vilken kvalitet. Vi önskar att våra lokala odlare får så fina skördar som möjligt men i år ser det tyvärr ut som att de får det svårt att fylla våra lager, säger Christer Söderström.

Han poängterar att det här inte betyder att hyllorna kommer gapa tomma.

-Du ska kunna köpa chips alla dagar, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »