Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 augusti, 2022 - 06:26Uppdaterad: torsdag, 18 augusti, 2022 - 07:45
  • KSt får kritik för att barnskyddsärenden tar för länge. Arkivbild.

ÅMHM kritiserar barnskyddet

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, konstaterar att Kommunernas socialtjänst, KST, delvis misslyckas med att behandla barnskyddsärenden inom den tid som lagen kräver.

När ett barnskyddsärende inletts ska bedömningen av servicebehovet inledas senast sju vardagar efter att ärendet har inletts och bedömningen vara slutförd senast inom tre månader enligt lagen.

I kontrollen som ÅMHM har gjort har det konstaterats att KST delvis har misslyckats leva upp till de lagstadgade tidsfristerna.

ÅMHM skriver i sin rapport: ”Sålunda kan konstateras att kommunalförbundet i ett antal fall inte har påbörjat bedömningen av behovet av särskilt stöd eller barnskydd inom de lagstadgade sju vardagarna. Som särskilt bekymmersamt anser ÅMHM att KST i många fall rapporterar att slutförda bedömningar av behov av särskilt stöd eller barnskydd inte har kunnat slutföras inom tre månader.”

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »