Rapporten kartlägger självförsörjningen av livsmedel i fem nordiska ö-samhällen, alltså hur stor del av maten som konsumeras på ön som har producerats där.
Åland har produktion av mjölk och ost, potatis och korn, fisk och grönsaker och är självförsörjande till 59 procent enligt rapporten. Minsta självförsörjningsgrad har Bornholm med sex procent.
Den grundläggande frågan som undersöktes i rapporten var om högre självförsörjning av livsmedel samtidigt gör livsmedelssystemen mer hållbara.
- Svaret beror på vad som produceras och hur, säger Louise Ormstrup Vestergård, projektledare och forskare på det nordiska forskningsinstitutet Nordregio. Om det krävs väldigt mycket areal, energi och vatten för att producera ett livsmedel lokalt, är det kanske mer hållbart att producera det någon annanstans. Man kan inte sätta likhetstecken mellan lokala och hållbara livsmedel, säger hon
De största hindren mot självförsörjning av livsmedel på alla de fem öarna är konkurrens från billiga, importerade livsmedel. Dessutom finns svårigheter att göra den lokalt producerade maten tillgänglig för konsumenterna. Här nämns Rekoringen på Åland som ett gott exempel, där producenter gått samman för att möta konsumenterna direkt.