Ettan Film Festival och charmen med "dålig" film
I Kulturmagasinet denna vecka pratar vi fulkultur, specifikt vad som är charmen med så kallad dålig film, i ljuset av att Björn "Grulle" Eklund i november ordnar en minifestival med visningar av tre svenska kulttitlar.
Främst bland dessa är den svenska Thriller - En Grym Film från 1973, som totalförbjöds då den släpptes, men som fått nytt liv efter att regissören Quentin Tarantino såg den och baserade delar av din Kill Bill-duologi på huvudkaraktären, spelad av Christina Lindberg som även kommer att gästa festivalen.
En av festivalens andra titlar, Gröna Gubbar från Y.R. från 1986 hyllades tvärt emot av ungdomstidningen Okej som en film man måste se, men visade sig däremot vara en kalkon.
Den har på senare tid kommit tillbaka in i fokus som en film som är så dålig att den är sevärd.
Vad är det då som skiljer en dålig film från en film som bara är dålig?
Dessutom tittar Kulturmagasinet denna vecka på feel-goodpjäsen Honey, utställningen Den Andra Huden,Yngve Gustavssons kommande album En Vindil från Havet med nyskrivna åländska visor, samt Finlands enorma nedskärningar i kulturbudgeten, och varför kulturutövare på Åland just i år klarar sig lite bättre än de flesta i ljuset av dessa.