Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 december, 2020 - 17:07Uppdaterad: fredag, 18 december, 2020 - 18:18

Estland begär vidare Estoniautredningar

Den finska olycksutredningscentralen OTKES har kommit överens med sin svenska och estniska motsvarighet om att utredningen av Estonia-katastrofen ska fortsätta.

Det meddelar OTKES i ett pressmeddelade idag.
Den estniska myndigheten har informerat de övriga om att man finner det nödvändigt att göra vidare undervattensundersökningar, och arbete pågår nu för en preliminär bedömning av behovet av ytterligare utredningsåtgärder.

I februari 1995 kom regeringarna i Estland, Sverige och Finland överens om att M/S Estonias vrak skulle skyddas, och gravfrid utlystes på platsen vilket gjort dykningar olagliga.
Men efter att en dokumentärfilm som släpptes i höst visar vad som förefaller vara ett hål i fartygets skrov har myndigheter från de tre länderna samarbetat kring nya utredningar.

I Sverige har statens haverikommission begärt i en framställan till regeringen att lagen om gravfrid ska ändras.
- Om man når en överenskommelse är det dags att förändra nationell lagstiftning i Estland, Sverige och Finland, säger direktör Veli-Pekka Nurmi på Olycksutredningscentralen till Svenska YLE.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »