Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 december, 2020 - 06:40Uppdaterad: måndag, 7 december, 2020 - 07:59

Landskapet ska testa smart energidatasystem

Ett nytt energidatasystem som tagits fram av projektutvecklingsföretaget Flexens Oy Ab och mjukvaruutvecklaren EnerKey ska underlätta omställningen till grön energi på Åland.

Det skriver de två företagen i ett pressmeddelande.
Systemet, som automatiskt samlar in och analyserar energidata från olika aktörer ska hjälpa användare att få en översiktsbild och en ökad transparens. Allt eftersom Åland ställer om till grön energi är syftet att enkelt kunna visualisera produktionen och förbrukningen.
Förutom att spara resurser skulle detta låta landskapsregeringen följa upp hur klimat- och energistrategin utvecklas.
- Korrekt politiskt beslutsfattande kräver uppgifter som är tillämpliga, tillgängliga och aktuella. Hittills har det varit svårt att få en översikt av den energiomställning som pågår, för att insamlingen och analysen av informationen är en tidskrävande och manuell process. Vi ser därför fram emot att få ett automatiserat verktyg som kan förenkla vår beslutsfattandeprocess, säger Johnny Lindström, elinspektör på landskapets elsäkerhetsmyndighet.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »