Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 november, 2020 - 16:11Uppdaterad: måndag, 16 november, 2020 - 17:07
  • Nu befaras att ny lagstiftning kan göra det svårt att hitta behörig daghemspersonal. Bilden är från Österkulla daghem i Jomala. Foto Ann-Christine Karlsson.

Befarar svårigheter att hitta behörig daghemspersonal

Socialsekreteraren för Föglö kommun, Lis Karlsson, befarar att kommunen med den nya barnomsorgslagen, som träder i kraft vid årsskiftet, får svårt att hitta behörig personal till kommunens barnomsorg.

Lis Karlsson säger att i lagen som gäller nu finns tolkningsmöjligheter för behörighetskraven medan kraven blir högre i den kommande lagen.

- Att få behöriga är redan nu ett återkommande problem som vi har haft i flera år, säger Lis Karlsson. Utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) förklarar att kraven för barnträdgårdslärare i den kommande lagen är samma som i dag. Lagtexten är omformulerad för att vara tydligare men det är samma behörighetskrav som gäller. Däremot har behörighetskraven för föreståndare inom barnomsorgen ändrat.
- Nu ska daghemsföreståndare även ha studier inom ledarskap eller förvaltning. Orsaken till det är att föreståndaren är den personen som har ledningsansvaret för daghemmet, säger Annika Hambrudd. För kommuner som har svårt att hitta behörig personal finns en skrivelse i lagen som möjliggör att anställa en obehörig person för ett år i taget, säger Annika Hambrudd.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »