Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 6 november, 2020 - 15:49Uppdaterad: fredag, 6 november, 2020 - 16:15

Vårdpersonal bristvara om coronasmittan ökar

Tillgången till sjukvårdspersonal är en sårbar punkt för Ålands beredskap om coronasituationen eskalerar.

Det skriver landskapsregeringen som svar på social- och hälsovårdsministeriets förfrågan om vårdkapacitet och smittskydd. Utlåtandet är ett komplement till ett tidigare utlåtande om riksregeringens revidering av smittskyddslagen. Sammanlagt har ÅHS cirka 20 intensivvårdskunniga sjukskötare.

Ylva Lindström är byråchef på landskapets hälso- och sjukvårdsbyrå och säger att beredskapen vid ÅHS är god.

- De provade redan i våras, hur de kan starta upp en avdelning för dem som är smittade men inte behöver intensivvård, och hur de kan ställa om intensivvårdsavdelningen till en covid-IVA, säger hon.

De svaga punkterna är enligt utlåtandet personalresurserna.

- I teorin kan man hämta personal från fastlandet eller Sverige, men det är inte säkert att det finns kapacitet där, säger Ylva Lindström.
Styrkorna för Åland är att det finns bäddplatser, testningskapaciteten är god, och att de materiella resurserna, som respiratorer och andra maskiner, är bra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »