Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 oktober, 2020 - 06:11Uppdaterad: torsdag, 15 oktober, 2020 - 10:37
  • Klockan 13 startar vita käppen promenaden genom staden. Arkivbild.

I dag är det vita käppens dag

 I dag torsdag den 15 oktober är det vita käppens dag och det uppmärksammar Ålands synskadade genom att göra sin traditionsenliga vita käppen promenad genom staden.

Under promenaden finns möjlighet att testa på att gå med förbundna ögon och vit käpp. Promenaden startar vid Handicampen på Skarpansvägen i Mariehamn klockan 13.00.

Vita käppen är ett av de främsta hjälpmedlen för synskadade. Käpparna finns i olika utförande och med lite olika funktioner. Käppen hjälper den synskadade att undvika hinder med hjälp av att pendla käppen framför sig. För att uppmärksamma samhället på synskadades situation och vad det innebär att vara synskadad anordnas runtom i världen vita käppens dag den 15 oktober varje år. Förutom att vara ett hjälpmedel för förflyttning och orientering är den en symbol som visar att användaren är synskadad. Alla synskadade behöver inte använda käpp. Ett annat sätt att visa att bäraren är synskadad är att bära det internationella synskademärket. Märket som har blå bakgrund föreställer en vit streckgubbe som håller i en vit käpp.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »