Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 oktober, 2020 - 12:53Uppdaterad: lördag, 10 oktober, 2020 - 11:31

Lagförslag beaktar inte barns behov

Åländska lagförslag beaktar inte barnkonsekvensbedömningar i lagar som berör barn och unga.

Det visar en färsk rapport som gjorts av Sara Nordell, högskolepraktikant vid Ålands ombudsmannamyndighet. Hon har studerat åtta lagförslag, bland annat kontroll av brottslig bakgrund av frivilliga, höjning av ensamförsörjartillägget, ändring av tobakslagen och lagen om barnomsorg och grundskola och följt upp med enkäter hur lagberedare och tjänstemän ser på barnkonsekvensbedömningar. Enbart i ett av åtta lagförslag har en omfattande barnkonsekvensbedömning gjorts där barn fått vara med och bli hörda. I övriga lagförslag var barnkonsekvensbedömningen bristfällig.

-Det mest problematiska är att det inte finns riktlinjer för hur det här kan göras. Lagförslagen nämner barnkonventioner men inga djupare analyser görs för hur de berör barn. Jag upplever att många tycker att det är en viktig fråga, men man har inte verktygen, säger Sara Nordell.

Hans Selander är lagberedningschef och konstaterar att det finns brister men säger att lagstiftningsarbetet är ett komplext arbete som förutsätter tillräckligt med tid och dialog med olika parter.

-En god beredning från de olika avdelningarna underlättar vårt arbete, men kunskapen behöver bli bättre även hos oss, säger Hans Selander.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »