Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 oktober, 2020 - 06:22Uppdaterad: onsdag, 7 oktober, 2020 - 10:58

Åland positivt till samarbete kring navigation

Åland vill kanske i framtiden bli medlem i den internationella organisationen IALA, som utarbetar rekommendationer om farledshållning, säkerhetsanordningar för sjöfarten, navigations- och informationssystem och trafikledning.

Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande till Kommunikationsministeriet i samband med att Finland ska underteckna bildandet av organisationen. Landskapsregeringen ser inget hinder i att Finland undertecknar avtalet trots att Åland har egen behörighet vad gäller farleder för den lokala sjötrafiken. Själva bildandet av organisationen hör till rikets behörighet.

För att vara medlem i organisationen ska man vara en stat som är medlem i FN. Men det finns även möjlighet för ett mindre område att bli så kallad associate member, det vill säga medlem med begränsade rättigheter och underordnad status, om en medlemsstat förordar det. Landskapsregeringen ser positivt på internationellt samarbete kring navigationslösningar och det är inte uteslutet att Åland i framtiden vill bli en sådan associate member, skriver man till Kommunikationsministeriet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »