Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 oktober, 2020 - 06:16Uppdaterad: onsdag, 7 oktober, 2020 - 10:56
  • Åland har behörighet i frågor som rör fiske. Arkivbild.

Landskapet vill fördela fiskekvoter

Landskapsregeringen har ingen önskan att avsäga sig möjligheten att reglera det åländska fisket genom att överföra myndighetsuppgifter till riket. Det skriver man i ett svar till Högsta förvaltningsdomstolen.

Bakgrunden är ett beslut i Åbo förvaltningsdomstol som landskapsregeringen lämnat in besvär mot angående fördelning av fiskekvoter.

I enlighet med självstyrelselagen för Åland har landskapet behörighet i frågor som rör fiske och styrningen av fiskerinäringen. Jord- och skogsbruksministeriet har framhållit att man innan man tar i bruk systemet med individuella kvoter erbjöd landskapsregeringen att delta på ett likställt sätt i det kvotsystem som etablerades i riket och att det vid behov kunde kompletteras med en landskapslag och eventuellt en överenskommelseförordning.

Eftersom landskapsregeringen har lagstiftningsbehörighet inom området ska man ha möjlighet att förvalta det åländska yrkesfisket även efter rikets införande av ett individuellt kvotsystem, skriver landskapet i svaret.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »