Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 september, 2020 - 06:17Uppdaterad: tisdag, 29 september, 2020 - 07:04

S vill ha diskussion om polisen

Lagtinget borde diskutera polisens verksamhet på Åland och inte bara godkänna förändringar i rikslagstiftningen.

Nina Fellman (S ) lade fram ett klämförslag när lagtinget debatterade ett förslag till blankettlag för polisen i går. Hon vill att lagtinget diskuterar förändringarna i lagstiftningen i riket eftersom det är ett viktigt rättsområde för medborgarna och självstyrelsen.

-Polisen kommer att ha koll på lagstiftningen, men ingen annan, sade hon.

Även om den åländska behörigheten på området är begränsad vill Nina Fellman att lagtinget lägger på landskapsregeringen att i anslutning till den självstyrelsepolitiska redogörelsen ta upp förändringar i polislagen, som i fortsättningen blir en fråga som politiskt bara behandlas i Finlands riksdag.

-Det skulle kunna bli en del av en bredare diskussion om vad som är självstyrelsens behörighet och varför det är viktigt för oss vad som bestäms inom det här rättsområdet, sade Nina Fellman.

Lagtinget röstar om klämförslaget under onsdagens plenum.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »