Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 augusti, 2010 - 07:02Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Syreverk sjösatt i Föglö

Två år försenat har syreverket som med vågkraft ska syresätta havsvatten nu sjösatts. Det skedde i måndags i Flisö i Föglö.Det handlar om en försöksverksamhet som bygger på en idé som ursprungligen kläcktes av pensionerade läraren Bertil Sundström i Kökar, och det har förverkligats ekonomiskt som ett EU-projekt. Med hjälp av vågkraft ska syrerikt ytvatten föras ner genom ett rör mot djupare, syrefattiga vattenlager. Vattengenomströmningen mäts kontinuerlig för att man ska se hur prototypen fungerar.Yngve Mörn har varit projektledare för detta och han förklarar förseningen med att pengarna tog slut när mätinstrumenten skulle köpas in. Tidigast om några veckor kan man säga hur verket fungerar i praktiken.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »