Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 november, 2010 - 15:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Ålands äldsta historia bortgrävd

Det här är den största skadegörelse vi någonsin har haft på en stenåldersboplats. Det säger arkeolog Marita Karlsson på museibyrån om det sandtag som gjorts i västra Janmyra i Långbergsöda. Ett cirka 750 kvadratmeter stort område har schaktats bort mitt i den äldsta delen av stenåldersboplatsen - det är alltså Ålands äldsta historia som på så vis har förstörts.Händelsen kom till museibyråns kännedom i oktober genom ett anonymt tips och är polisanmäld. Skadorna har dokumenterats av arkeologer som inom ett par veckor ska lämna sin rapport till polisen som grund för fortsatt förundersökning. I avvaktan på polisens undersökning har museibyrån själv inte varit i kontakt med den markägare på vars område schaktningen gjorts. Man vet inget om motiv eller vad som gjorts med sanden inklusive de fornfynd den innehöll.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »