Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 februari, 2011 - 11:56Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Sverige kan förbjuda Östersjölax

Försäljningen av Östersjölax kan förbjudas i Sverige, det uppger SVT. Livsmedelsverket vill förbjuda försäljningen eftersom få svenskar känner till riskerna med att äta för mycket av fisken, som innehåller förhöjda halter av PCB och dioxin. Sedan tio år tillbaka har EU gett undantag för Sverige och Finland från reglerna om hur höga halterna av dessa miljögifter får vara. Enligt svenska Livsmedelsverket ska man inte äta Östersjölax mer än två till tre gånger per år. -Det är inte många som fiskar Östersjölax på Åland sedan drivgarnsfiske förbjöds, men ett antal ton fångas med fällor på försommaren, uppger Fredrik Lundberg på Ålands Fiskarförbund. I Finland ser rekommendationerna annorlunda ut. Här får barn och personer i fertil ålder rådet att äta Östersjöfisk högst en till två gånger per månad. Fredrik Lundberg har inte hört att några ändringar är på gång i Finland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »