Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 mars, 2011 - 15:39Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Ska rösträttsåldern sänkas?<br>Debatt i lagtinget i dag

Rösträttsåldern kan sänkas till 16 år redan till höstens kommunalval. Det vill Ålands framtids Anders Eriksson som motionerat i frågan, och han fick i dag stöd av moderaternas Johan Ehn och obunden samlings Danne Sundman när frågan debatterades i lagtinget. Däremot ville både Ehn och Sundman skilja på rösträtt och valbarhet, så att man även i fortsättningen måste vara 18 år för att vara valbar. Danne Sundman ville att rösträttsåldern sänks också i lagtingsvalet. -Det finns ingen orsak att skilja på valen. Varför skulle man inte få rösta som 16-åring i lagtingsvalet när man gör det samma dag i kommunalvalet, undrade Danne Sundman. Centerns Henry Lindström var tveksam till en sänkning av rösträttsåldern, detta med anledning av den nuvarande kopplingen i lagen mellan rösträttsålder och valbarhet. Frågan går nu till lagtingets lagutskott för bearbetning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »