Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 maj, 2011 - 08:23Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Svart smörbult ny fiskart på Åland

Åland har begåvats med en ny fiskart, den svartmunnade smörbulten. Fiskeribyrån fick i går 12 svartmunnade smörbultar i sina små ryssjor när man provfiskade i Västerhamn, norr om ÅSS. Fiskarten hör egentligen hemma i Svarta havet och Kaspiska havet, men har förts hit med fartygs barlastvatten. Arten påträffades första gången i Östersjön i Polen 1990 och har sedan dess spritt sig.- Den svartmunnade smörbulten är konkurrenskraftig mot andra arter, främst flundra, svart smörbult och tånglake. Vilken inverkan den har på fiskbeståndet är oklart, säger Kaj Ådjers vid fiskeribyrån i ett pressmeddelande.Om andra fått svartmunnade smörbultar är han intresserad av att få veta det. De fiskar som fångades nu var vuxna, 13-20 centimeter långa, vilket tyder på att de funnits några år i Svibyviken.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »