Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 augusti, 2011 - 07:29Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Växtkontroll i åländska sjöar

Just nu kartläggs antalet växtarter i fyra åländska sjöar, i Vargsundet, östra och västra Kyrksundet och Dalkarby träsk. Det är Mikaela Gren vid Husö biologiska station som gör kartläggningen på uppdrag av landskapsregeringen, och inventeringen är ett första led i ett längre övervakningsprogram för de åländska sjöarna. Utifrån vad som växer i sjöarna kan man även dra slutsatser om vattenkvalitén, och enligt EU:s vattendirektiv ska alla större sjöar undersökas och uppnå åtminstone "god vattenkvalitet" före 2015. Dalkarby träsk förser redan idag Åland med dricksvatten och det finns planer på att i framtiden även ta dricksvatten från Kyrksundet och Vargsundet. Kartläggningen av växtligheten är ett av flera sätt för att säkerställa att sjöarna lämpar sig som dricksvattentäkter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »